Behandelingen colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa behandeling? Wat is er mogelijk?

Helaas, hèt medicijn dat colitis ulcerosa helemaal geneest is nog niet gevonden. Toch zijn er volop behandelingen. Deze zijn erop gericht om pijn en ontstekingen te verminderen of te onderdrukken, om de darmen weer tot rust te brengen en om de functie van de dikke darm zoveel mogelijk te herstellen. Waardoor u zich stukken beter voelt.

Ontstekingsremmende medicijnen

Om te kunnen begrijpen hoe verschillende middelen werken, is het goed om iets meer te weten over ontstekingsreacties. Bij zo’n reactie zijn zogenaamde “ontstekingsmediatoren” betrokken. Deze bevorderen de ontstekings­ reactie. Ze verwijden de bloedvaten en zorgen ervoor dat vocht en ontstekingscellen het ontstoken weefsel kunnen bereiken. Dat zorgt voor warmte, roodheid en zwelling. Maar die ontstekingsmediatoren trekken ook weer nieuwe ontstekingscellen aan, die weer nieuwe ontstekingsmediatoren activeren. Zo ontstaat er een vervelende kettingreactie.

Ontstekingsremmende medicijnen (de naam zegt het al) remmen dit proces. Ze halen een schakel uit de ketting van reacties. Er zijn verschillende soorten ontstekingsremmers en elke ‘mikt’ weer op een ander schakeltje.

Voorgeschreven medicijnen bij colitis ulcerosa

De medicijnen die worden voorgeschreven zijn:

 • 5­-ASA­-preparaten (5­aminosalicylzuur)
 • Corticosteroïden
 • Immunosuppressieva
 • Biologicals
 • Diarreeremmers
 • Antibiotica

Operatie bij colitis ulcerosa

Operaties komen bij 20 tot 30% van patiënten met colitis ulcerosa voor. Met de geneesmid­delen die tegenwoordig beschikbaar zijn is de ziekte goed onder controle te houden, waardoor het risico op chirurgisch ingrijpen wordt beperkt. Maar soms is een operatie toch noodzakelijk. Dan wordt het ontstoken deel van de dikke darm verwijderd. Of wordt er (tijdelijk) een stoma aangelegd, zodat de darm kans krijgt om te herstellen. Ook kan de arts voorstellen om de gehele dikke darm inclusief de endeldarm te verwijderen. Er wordt dan een stoma of een pouch aangelegd. Een stoma is een kunst­matige uitgang voor de ontlasting op de buik en kan tijdelijk of voor altijd zijn. Een pouch is een opvangzakje en wordt gemaakt van een deel van de dunne darm, dat een verbinding vormt tussen de dunne darm en de anus. De pouch neemt eigenlijk de functie van de endeldarm over.

Onderhoudstherapie

De behandeling van colitis ulcerosa staat niet voor niets bekend als ‘onderhoudstherapie’: uw klachtenvrije periodes zullen in het algemeen alleen aanhouden als u uw medicatie blijft innemen. Zonder medicatie zullen de meeste mensen waarschijnlijk een terugval krijgen. Het is daarom belangrijk om u te houden aan uw behandelplan dat door uw arts is voorgeschreven – hoe licht uw symptomen ook zijn – en om hem of haar te blijven bezoeken voor vervolgcontroles.

Behandeldoelstellingen:

 • Ervoor zorgen dat de symptomen verdwijnen en wegblijven
 • Het genezen van de darmbekleding
 • Het verminderen of wegnemen van de noodzaak voor een chirurgische ingreep of ziekenhuisopname
 • Het verbeteren van de kwaliteit van leven
 • Het voorkomen van toekomstige opvlammingen
 • Het voorkomen van complicaties op lange termijn

Overleg met uw arts voor overige geneesmiddelen

Als u geneesmiddelen wilt gebruiken voor andere kwalen (hoofdpijn, koorts, diarree) dan is het slim om dat eerst even met uw arts te overleggen. Dat geldt dus ook voor medicijnen die u zonder recept kunt krijgen.