Colitis ulcerosa diagnose

Hoe wordt colitis ulcerosa vastgesteld?

Als u denkt dat u misschien colitis ulcerosa hebt, is het stellen van de juiste diagnose cruciaal om de voor u meest geschikte behandeling te bepalen. Als u uw arts voor het eerst bezoekt, zal hij of zij uitgebreid met u spreken over de symptomen die u heeft, uw algehele gezondheid en uw medische voorgeschiedenis.

Schrijf uw symptomen zorgvuldig op

Als u symptomen ondervindt, moet u aandacht besteden aan het volgende en dit ook opschrijven.

 • Waar de symptomen optreden:
  Stelt u zich voor dat uw buik in vier delen is opgedeeld: bovenkant rechts, bovenkant links, onderkant rechts en onderkant links. In welk deel heeft u pijn, kramp of ongemak? Heeft u ook pijn in andere delen van uw lichaam, zoals uw voeten, handen, knieën of enkels? Verplaatst de pijn of het ongemak zich van het ene deel van uw lichaam naar het andere?
 • Hoe vaak de symptomen optreden:
  Treden uw symptomen dagelijks, wekelijks of maandelijks op? Zijn ze constant aanwezig of bijna constant? Is er een bepaald tijdstip op de dag wanneer u symptomen heeft, bijvoorbeeld na maaltijden of kort nadat u naar bed bent gegaan? Hoe lang houden uw symptomen aan?
 • Hoe hevig de symptomen zijn:
  Hoe hevig is uw pijn? Hoe zou u uw pijn beoordelen op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 de ergst denkbare pijn is? Waarmee kunt u uw pijn vergelijken? Hoe zou u de pijn beschrijven?
 • Of de symptomen afnemen of verergeren:
  Wat zorgt voor verlichting van uw symptomen? Rust, medicatie, ontspanning? Welke soort behandelingen hebben in het verleden goed gewerkt? Waardoor worden de symptomen erger? Misschien een bepaald soort voeding (melk, alcohol, kruiden) of een bepaalde activiteit?

Colitis ulcerosa diagnose via endoscopie

Op basis van uw symptomendagboek kan nog geen diagnose worden gesteld. Daarom zal men vervolgens de binnenwand van uw darm onderzoeken met een flexibel optisch buisje (die als een heel kleine videocamera werkt), ook wel endoscoop genoemd. Deze procedure noemt men een endoscopie.

Er zijn drie soorten endoscopie:

 1. Als uw arts uw endeldarm (het onderste deel van uw darm) moet onderzoeken, wordt een proctoscopie uitgevoerd met behulp van een niet-flexibele slang.
 2. Als uw arts alleen de linkerzijde van uw dikke darm moet onderzoeken, wordt een sigmoïdoscopie uitgevoerd met behulp van een flexibele slang.
 3. Als uw arts uw volledige dikke darm (het hogere gedeelte van uw darm) moet onderzoeken, wordt een colonoscopie uitgevoerd met behulp van een flexibele slang.

Sommige endoscopieën moeten worden uitgevoerd bij een volledig geleegde darm. Mogelijk vraagt uw arts u om voorafgaand aan uw bezoek uw dieet te beperken en gebruik te maken van laxeermiddelen. U krijgt een roesje voor uw endoscopie, zodat u geen pijn zult voelen. Vaak wordt tijdens een endoscopie, een heel klein weefselmonster (biopsie) genomen van het oppervlak van de darm zodat uw arts het darmweefsel onder een microscoop kan onderzoeken.

De dikke darm kan ook worden onderzocht met behulp van röntgenonderzoek (röntgenfoto); hiermee worden eventuele veranderingen in de darmwand gedetailleerder weergegeven.

Voordat uw arts een diagnose kan bevestigen, moet hij of zij ontsteking van de darm door bacteriën of parasieten kunnen uitsluiten. Om die reden kan men u om een ontlastingsmonster voor nader onderzoek vragen. Ook kan bloed worden afgenomen om eventuele tekenen van ontsteking op te sporen.

Vaststellen van colitis ulcerosa diagnose

Pas als uw arts de resultaten van een combinatie van deze onderzoeken heeft bestudeerd, kan een diagnose worden gesteld en zal u geadviseerd worden over de voor u meest geschikte behandeling.

U moet zich er wel van bewust zijn dat het – ondanks grondige onderzoeken en uitgebreide ervaring van uw arts – moeilijk kan zijn om een exacte diagnose te stellen na de eerste opvlamming van colitis ulcerosa. Eventuele twijfels kunnen alleen worden weggenomen naarmate u ziekte voortduurt. Om die reden zijn aansluitende controles en endoscopieën uiterst belangrijk.

Wat gebeurt er na de diagnose?

Als u de diagnose colitis ulcerosa krijgt, zal dat best wel schrikken zijn. Zo’n diagnose verandert uw leven en dat vraagt om aanpassing. Niet alleen van uzelf, maar ook van de mensen in uw omgeving. Zeker in het begin zult u uw weg moeten vinden. Het kan helpen om er zoveel mogelijk over te praten. Lees meer over hulp en tips na de diagnose colitis ulcerosa.