Na de diagnose colitis ulcerosa

Wat kunt u verwachten na de diagnose?

Als u de diagnose colitis ulcerosa krijgt, zal dat best wel schrikken zijn. Zo’n diagnose verandert uw leven en dat vraagt om aanpassing. Niet alleen van uzelf, maar ook van de mensen
in uw omgeving. Zeker in het begin zult u uw weg moeten vinden. Het kan helpen om er zoveel mogelijk over te praten.

Neem de tijd om aan de colitis ulcerosa diagnose te wennen

Na de diagnose zult u waarschijnlijk even in de war zijn. Misschien bent u boos, machteloos, wanhopig, verdrietig, of dat allemaal tegelijk. En dat is helemaal niet gek. Hele gewone dagelijkse handelingen zijn ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Diarreeklachten kunnen erg onhandig zijn. Dat is gewoon balen. Dus neem de tijd om aan het idee te wennen.

Goede en mindere perioden

Na een tijdje krijgt de ziekte vanzelf een plaats in uw leven. Er komen goede en minder goede perioden. Dit vraagt steeds opnieuw om aan­passingen van u en uw omgeving. In een goede periode voelt u zich helemaal prima. In een slechte periode kunt u last hebben van buikpijn en bent u misschien sneller moe. Dagelijkse dingen gaan dan minder makkelijk. Er is niet 1 antwoord op de vraag hoe u hier het beste mee om kunt gaan, iedereen is anders. U kunt er ook hulp bij krijgen. Denk aan een maat­schappelijk werker of aan een psycholoog.

Een belangrijke stap bij het verwerken is het toelaten van alle emoties. Het kost nu eenmaal tijd om een nieuw evenwicht te vinden. Als het u straks lukt om de ziekte een plaats te geven in uw leven, ontdekt u nieuwe mogelijkheden. En kunt u genieten van wat u nog wél kan.

Communiceer duidelijk met de mensen om u heen

Vraag de mensen om u heen om rekening met u te houden. U staat er niet alleen voor. Goede communicatie met de mensen om u heen maakt het allemaal makkelijker, onderstaand enkele tips:

  • Wees duidelijk over wat u van mensen verwacht
  • Vertel wat u wel en niet kunt
  • Geef ook eens een complimentje, als anderen iets goed doen
  • Vertel het ook als het beter met u gaat
  • Leg uit dat u ook met pijn vrolijk kunt zijn
  • Blijf geïnteresseerd in andere mensen
  • Voorkom dat er constant over u gepraat wordt
  • Blijf praten over uw problemen, angsten en emoties