Patiëntenorganisaties

Een ziekte kan uw leven ingrijpend veranderen, maar niet altijd in negatieve zin. Door een aandoening als colitis ulcerosa kunnen we leren onze trots opzij te zetten en om hulp te vragen. Het kan ook de kans geven om anderen te helpen. We gaan er hier van uit dat contact met lotgenoten de eerste stap is om je beter te voelen. De CCUVN onderneemt, volgt en initieert als patiëntenvereniging verschillende activiteiten op dit gebied.

CCUVN: Wat hebben zij te bieden?

Patiëntenorganisaties zijn opgericht om patiënten, hun familieleden en vrienden ondersteuning en advies te geven. De gedachte is simpelweg dat patiënten bij elkaar komen, persoonlijk of via internet, om ervaringen uit te wisselen, elkaar advies te geven en over gevoelens te praten. Het zijn betrouwbare plekken waar je recente informatie kunt krijgen over nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld een doorbraak in het medisch onderzoek of een juridisch advies voor patiënten die problemen hebben op hun werkplek. Als u al lid bent van een patiëntenvereniging dan heeft u waarschijnlijk ontdekt dat het een goed gevoel geeft om met anderen over uw ervaringen te praten en om naar de ervaringen van anderen te luisteren. Deze manier van uitwisselen kan u veel steun en inspiratie geven om door te gaan met uw leven. U leert misschien hoe u een nieuwe uitdaging, zoals een relatie of een nieuwe baan, kunt aanpakken, of u vindt een goede manier om open en eerlijk met uw vrienden en collega’s over uw ziekte te spreken. Daarnaast kunnen stress en gevoelens van eenzaamheid afnemen en wordt uw kijk op het leven misschien minder somber.

Wat u kunt doen om anderen te helpen

Uw ervaring met colitis ulcerosa kan voor andere mensen met soortgelijke problemen heel nuttig zijn. Het geeft u bovendien misschien een beter gevoel als u anderen kunt helpen. De patiëntenorganisatie kan u helpen maar omgekeerd kunt u ook de patiëntenorganisatie helpen. Neem vandaag nog contact op met de patiëntenorganisatie en informeer naar wat u kunt doen.