Verloop van colitis ulcerosa

Hoe ziet de toekomst met colitis ulcerosa eruit?

Het verloop van colitis ulcerosa is voor iedereen anders. Het is niet te voorspellen hoe de ziekte zich ontwikkelt. Meestal zijn er ups en downs. Het kan jarenlang heel mild verlopen, dan lijkt het net alsof de ziekte is verdwenen. Maar de ziekte kan ook heel actief worden, dan is er voortdurend sprake van klachten en beperkingen.

Een goede behandeling vanaf de start is in elk geval heel belangrijk. Want dat vertraagt het ziekteproces en het maakt pijn draaglijker. Bovendien zorgt het voor minder risico op blijvende beschadigingen. Met colitis ulcerosa kunt u net zo oud worden als ieder ander.

Blijf in contact met uw behandelend arts

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat u uw arts regelmatig voor controle blijft bezoeken. Hij of zij zal aangeven hoe vaak deze controle moet plaatsvinden. Misschien wil uw arts dat u regelmatig onderzoek laat doen, bijvoorbeeld een endoscopie of bloedonderzoek, of misschien wil hij of zij u gewoon spreken om uw symptomen in de gaten te houden.

Tijdens uw bezoek moet u uw arts over al uw problemen vertellen en uw symptomen zo nauwkeurig mogelijk beschrijven. Als u pijn of ongemak heeft, vertel dan precies waar en hoe hevig het is. Voelt u spanning of druk? Is het een brandende of stekende pijn? Vertel ook alles – of het goed of slecht is – wat volgens u waarschijnlijk door uw medicatie veroorzaakt worden.

Hoewel uw arts er is om u te helpen, moet u zelf ook al het mogelijke doen om uzelf te helpen. Om colitis ulcerosa zo goed mogelijk onder controle te houden en ermee te leven is het belangrijk dat u begrijpt wat de ziekte inhoudt en dat u een positieve instelling heeft over hoe u de ziekte aanpakt.