Oorzaak van colitis ulcerosa

Wat is de oorzaak van colitis ulcerosa?

Er is (en wordt nog steeds) veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van colitis ulcerosa. Toch weet niemand precies waar het vandaan komt. Het vermoeden is dat het te maken heeft met genen. Aanleg dus. Daarnaast wordt er gedacht dat infecties een rol kunnen spelen. Verder is het bekend dat stress de ziekte kan verergeren of een opvlamming kan veroorzaken, al weet men niet precies hoe dat  komt.

Is colitis ulcerosa erfelijk?

Men vermoedt dat genen (erfelijke factoren) een rol spelen. Naaste familieleden van iemand met colitis ulcerosa hebben een grotere kans om ook een imflammatoire darm­ ziekte te ontwikkelen dan de rest van de bevolking. Dit betekent niet dat colitis ulcerosa enkel een erfelijke ziekte is. Het wordt niet automatisch overgedragen van moeder op kind. We weten nog steeds niet precies waar colitis ulcerosa nu door komt.

Waarom heb ik colitis ulcerosa?

Niemand weet precies waarom sommige mensen colitis ulcerosa krijgen maar onderzoek doet vermoeden dat er verschillende factoren een rol spelen.

  • Er kan sprake zijn van genetische aanleg. Naaste familieleden van iemand met colitis ulcerosa hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een inflammatoire darmziekte dan de rest van de bevolking. Dit betekent echter niet dat colitis ulcerosa een erfelijke ziekte is, het wordt dan ook niet automatisch overgedragen van ouder op kind.
  • Factoren die verband houden met infecties spelen vermoedelijk ook een rol. Er is namelijk gebleken is dat bepaalde bacteriën en virussen betrokken kunnen zijn bij de opvlamming van de ziekte. Colitis ulcerosa is echter absoluut niet besmettelijk.
  • Het is bekend dat gebeurtenissen die stress veroorzaken soms verband houden met het verergeren van de ziekte en het terugkeren van de symptomen. Het precieze verband tussen deze aanvallen en het verloop van de ziekte is niet duidelijk, mogelijk is het louter toeval.
  • Tot slot is gebleken dat mensen met colitis ulcerosa vaak een geschiedenis hebben van ‘overdreven’ reacties van het immuunsysteem. Het vermoeden bestaat dan ook dat dit een rol speelt. Er zijn ook verschillende afwijkingen in de werking van het immuunsysteem uitgebreid beschreven bij patiënten met colitis ulcerosa.

Hoewel onderzoek nog niet tot een definitieve conclusie heeft geleid wat betreft het ontstaan van colitis ulcerosa, worden er steeds effectievere behandelingen ontwikkeld die helpen om de ziekte onder controle te brengen.

Colitis ulcerosa is een chronische darmziekte

Colitis ulcerosa is chronisch, het gaat dus niet meer over. Maar dat betekent waarschijnlijk niet dat u er altijd last van zult hebben. Dat is voor iedereen anders. Je zou kunnen zeggen dat het lichaam zich vergist. Het ‘herkent’ het slijmvlies van de dikke darm niet meer en probeert het dan ook aan te vallen. Met als gevolg dat de darm niet meer goed functioneert. En dat is behoorlijk vervelend; het kan invloed hebben op gewone, dagelijkse activiteiten.

Crohn of colitis ulcerosa? Wat is het verschil?

Colitis ulcerosa is niet bij veel mensen bekend. Er zijn in Nederland ongeveer 55.000 mensen met deze ziekte en daar komen jaarlijks zo’n 1500 nieuwe patiënten bij (www.crohn-colitis.nl) De ziekte van Crohn is stukken bekender. Het grote verschil is dat colitis ulcerosa alleen de dikke darm en de endeldarm treft. Crohn speelt zich zogezegd af ‘van mond tot kont’. Bij Crohn kan het hele spijsverteringskanaal ontstoken raken.