Symptomen colitis ulcerosa

Wat zijn de symptomen bij colitis ulcerosa?

De symptomen van colitis ulcerosa verschillen per patiënt. De meeste mensen hebben last van langdurige aanvallen van diarree vermengd met bloed en soms slijm of pus. Dikke darmontstekingen kunnen heel onregelmatig verlopen.

Het kan zijn dat u lange periodes niets of bijna niets merkt. En dan ineens kan de ziekte weer terugkeren en vlamt de ontsteking op. U voelt zich dan niet lekker. Als u wordt behandeld is de kans groot dat de ziekteverschijnselen dan snel afnemen.

Bij ernstige aanvallen kunnen patiënten ook last hebben van pijn, koorts en gewichtsverlies. In zeldzame gevallen kunnen ook symptomen optreden in andere organen dan de darm; het gaat dan bijvoorbeeld om gewrichtspijn, rode ogen of huidafwijkingen.

Welke klachten kunt u krijgen bij colitis ulcerosa?

Onderstaand een overzicht van de veel voorkomende klachten die u kunt krijgen bij de ziekte colitis ulcerosa:

  • Diarree
  • Frequente stoelgang
  • Bloed in de ontlasting
  • Buikpijn
  • Krampen
  • Tenesmus (aandrang tot toiletbezoek zonder eigenlijke stoelgang)
  • Misselijkheid en braken
  • Koorts

Diarree klachten, buikpijn en krampen

Diarree is een veelvoorkomende klacht bij patiënten met colitis ulcerosa. Het ontstaat niet door verkeerd eten. Het komt omdat de ontsteking in de dikke darm ervoor zorgt dat de darm niet genoeg vocht uit voeding kan opnemen. En dan is dunne, waterige ontlasting met wat bloed of slijm het gevolg. Buikkrampen, misselijkheid en weinig eetlust steken dan de kop op.

Ondervoeding

Wie diarree heeft, heeft vaak ook minder zin in eten. Logisch, dat komt omdat men niet liever niet zo vaak naar het toilet wil en last heeft van klachten. Als dit twee dagen duurt, is dat geen probleem. Maar bij langdurige diarree bestaat er de kans dat er te weinig vocht en voedingsstof­fen door het lichaam worden opgenomen. Wanneer diarree langer dan twee dagen aanhoudt is het dan ook slim om contact op te nemen met de behandelend arts of diëtist.